Na veletrhu FOR ARCH jsme letos nabízeli k nejlepšímu kafi domácí štrúdl. Byl s rozinkami a mandlemi.
A protože vám chutnal, rádi se s vámi podělíme o recept i tipy pro usnadnění práce.
Pokud nemáte moc času, těsto si kupte a přejděte rovnou k bodu 2 ☺.
A protože vám chutnal, rádi se s vámi podělíme o recept i tipy pro usnadnění práce.
Pokud nemáte moc času, těsto si kupte a přejděte rovnou k bodu 2 ☺.
Budeme potřebovat:
Na listové těsto - ze dvou druhů
těsto 1
250 g hladká mouka
250 g másla
těsto 2
1 špetka soli
1 ks vejce
250 g hladké mouky
4 lžíce octové vody
Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.
Těsto 1: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme.
Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa.
Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou.
Řádně prohněteme v hladké těsto.
Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou.
Řádně prohněteme v hladké těsto.
Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky.
Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. T
Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice.
Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. T
Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice.
Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme.
Pak již listové těsto můžeme použít k pečení.
Nemáme-li čas na přípravu těsta, jednoduše ho koupíme čerstvé a chlazené v obchodě.
Ideálně vyválené a stočené na pečícím papíru.
Nemáme-li čas na přípravu těsta, jednoduše ho koupíme čerstvé a chlazené v obchodě.
Ideálně vyválené a stočené na pečícím papíru.
1ks vejce
listové těsto (domácí či kupované, cca 500 g)
1 balení vanilkového cukru
rozinky (nejlépe předem namočené v rumu)
mandle (jako lupínky) , vlašské ořechy (nasekané nahrubo)
skořice
strouhanka
4 ks jablka (loupaná a nastrouhaná nahrubo)
Těsto vyválíme do obdélníku a okraje potřeme vejcem.
Posypeme strouhankou, aby nám jablečná šťáva neprosákla skrz těsto.
Do prostřední třetiny těsta rovnoměrně rozvrstvíme strouhaná jablka.
Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a přidáme rozinky.
Kdo chce dochutit, může přidat buď sekané ořechy nebo mandlové lupínky.
Těsto zavineme a tím vytvoříme štrúdl. Dáme na plech na pečící papír.
Lehce propícháme těsto vidličkou a potřeme vejcem.
Navrch můžeme opět posypat mandlovými lupínky nebo ořechy.
Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 190 - 200°C) až těsto zezlátne a začne vonět.
Posypeme strouhankou, aby nám jablečná šťáva neprosákla skrz těsto.
Do prostřední třetiny těsta rovnoměrně rozvrstvíme strouhaná jablka.
Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a přidáme rozinky.
Kdo chce dochutit, může přidat buď sekané ořechy nebo mandlové lupínky.
Těsto zavineme a tím vytvoříme štrúdl. Dáme na plech na pečící papír.
Lehce propícháme těsto vidličkou a potřeme vejcem.
Navrch můžeme opět posypat mandlovými lupínky nebo ořechy.
Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 190 - 200°C) až těsto zezlátne a začne vonět.
Přejeme dobrou chuť.