Kontrola krbových kamen před sezónou. Čtyři kroky k bezstarostné zimě.


Podzim je tu a s ním i příprava na topnou sezónu. Krbová kamna, krbové vložky i peletová kamna si v tomto období zaslouží chvilku pozornosti. Tady jsou čtyři věci, na které je třeba dát pozor.



Šamotová vyzdívka


Ne vždy najdete uvnitř krbových kamen klasické šamotové cihly. Hlavně na více namáhaná místa se dnes používají odolnější materiály, jako třeba Vermikulit. Jedna věc se ale nemění, v ohništi by neměla být obnažená místa kde se oheň dostává do kontaktu s pláštěm kamen, hrozí totiž jeho propálení. Pokud jsou uvnitř vidět praskliny, není důvod k obavám, dokud tvárnice zcela nevypadnout, plní svojí funkci bez problémů.

Těsnící šňůra


Těsnící šňůra mezi sklem a rámem dvířek časem tvrdne. Na vině jsou hlavně nečistoty, které do ní natečou spolu s čističem skla. Nejlepší je používat gelový čistič i tak má ale každé těsnění omezenou životnost. Pokud pohmatem zjistíte, že šňůra ztuhla, vyplatí se jí vyměnit. Není to složité a ušetříte nemalé peníze. Sklo totiž potřebuje prostor pro rozpínání, aby mohlo odolávat rozdílům teplot. Když těsnění přestane být elastické, sklo praskne. Šikovné je opatřit si náhradní díly do zásoby. Pro objednání náhradních dílů jsme pro vás připravili přehledný E-shopSkladem máme i díly pro již nevyráběné modely.

Usazení kouřovodu


Přiznejte se, kdy jste naposledy kontrolovali, jestli jsou trubky správně sesazené? Stačí pár pohybů, abyste měli jistotu, že vás v obývacím pokoji nečeká hned první večer černá spoušť. Nehledě na to, že spaliny pronikající do místnosti mohou být opravdu nebezpečné.


Čistota a zase čistota

Pokud jste na jaře kamna nezbavili sazí a popela, je nejvyšší čas to napravit. Není to zrovna příjemná práce, existují ale technologie, se kterými je čištění o dost komfortnější. Bez lopatky a kartáče se neobejdete, skvělým pomocníkem je také vysavač popela.



U krbových kamen s výměníkem je důležité zbavit trubky výměníku usazenin. Nejde jen o čistotu. Výměník obalený sazemi může ztratit až polovinu ze svého výkonu. Většina našich kamen má výměník opatřený stírací lištou. Díky ní můžete výměník čistit i se zavřenými dvířky.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.