Kaiserschmaren - Císařský trhanec |
Možná jste ho už ochutnali v restauraci u sjezdovky. Jak se ale vlastně správně připravuje? Vyzpovídali jsme kolegy z Rakouska a získali pro vás recept na ten opravdový, nadýchaný a vláčný Kaiserschmaren.
Říká se, že trhanec byl původně pochoutkou chudých. Od rolníků si ale tahle úžasná sladká dobrota našla brzy cestu na stůl bohatších měšťanů. Někde tady ho musel poprvé ochutnat také kuchař Leopold, který připravoval jídlo pro samotného císaře Františka Josefa I. Přestože císař považoval pokrm za zbytky od včerejška, tedy německy Schmaren, okamžitě se do roztrhané palačinky zamiloval. Příběhů, jak přišel trhanec ke svému jménu je celá řádka, ať už to bylo jakkoliv, věřte, že by byl hřích ho alespoň jednou neochutnat. Dost bylo historie, jdeme vařit.
Na císařský trhanec budeme potřebovat:
4 vejce
30 g moučkového cukru
100ml smetany - někdo může namítnout že stačí mléko, ale tuk je přece největším nositelem chuti)
Lžička citronové kůry
1 balíček vanilkového cukru
Špetku soli
80 g hladké mouky
40 g rozinek – nejlépe namočených v tuzemském rumu
80 g másla
Jak na to:
1. Vejce rozdělíme, žloutky vyšleháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme mléko, citronovou kůru a vanilkový cukr.
2. Teď je čas opatrně přisypávat mouku. Dělejte to opravdu pomalu a jemně, aby se zbytečně netvořily hrudky.
3. Nakonec opatrně přidáme sníh z bílků. Pozor, sníh se nesmí šlehat, nejlepší je ho pomalu vmíchat metlou.
4. Na pánvi rozpustíme máslo a vlijeme těsto. Můžeme použít i přepuštěné máslo (ghí), které je odolnější vůči vyšším teplotám, nebude se proto přepalovat.
5. Přidáme rozinky. Až se těsto trošku zatáhne (vršek těsta přestane být tekutý) můžeme trhanec otočit. Nebojte se, otočení nemusí být dokonalé, stejně dílo nezůstane v celku.
6. Trhanec dopečeme i z druhé strany dozlatova.
7. Upečenou palačinku roztrháme na malé kousky a můžeme podávat.
Kaiserschmaren můžeme ještě posypat moučkovým cukrem. Někdo si k němu dává brusinkový kompot, my jsme se ale shodli na tom, že nejlepší je z jablečným pyré.
Přejeme vám prima chvíle a dobrou chuť