Opravujete dům? Inspirujte se příběhem Marka a Niki

Oprava domu
Oprava domu

Marek s Niki si před časem koupili domek v Otročiněvsi z počátku minulého století. Byla to spíš ruina než nový domov, ale s úžasným geniem loci. Proto se s chutí pustili do rekonstrukce. Původně si mysleli, že budou za rok, maximálně rok a půl hotoví. „Byli jsme úplně bláhoví,“ kroutí dnes oba s úsměvem hlavou.

„Nejdříve jsme vytrhávali podlahy, strhávali stropy, otloukali zdi až na cihlu. Zbourali jsme také všechny příčky,“ vzpomíná Niki. „Byl leden a byla nám tu hrozná zima, přesto jsme každý víkend vyráželi ze Žižkova do Otročiněvsi. Žádný odpočinek, jen nadšení a vytrvalost. Topili jsme ve starých Petrách – no topili, spíš jsme si nad nimi ohřívali ruce a jedli u nich,“ dodává Marek.



Nejdříve se stěhovali na dvorek

Zjara zbourali ještě starý chlív a pak začali konečně budovat. „Natáhli jsme ústřední topení do podlahy a můj táta začal pokládat elektřinu. Konečně bylo světlo! Když přišla další zima, měli jsme hotové betonové podlahy, postavené základní příčky a do několika zásuvek jsme napojili pár provizorních lamp,“ vypráví Niki.

V listopadu se přestěhovali z Prahy do karavanu, který zaparkovali na dvorku. „To byla šílenost – topili jsme v něm plynem, a zatímco u stropu bylo vedro na padnutí, podlaha studila. V prosinci už to nešlo vydržet,“ říkají.

A tak si koupili nejen vanu, ale také kamna Skive C od Haas+Sohn. Skive si vybrali proto, že se jim líbil jejich design, který se skvěle hodí právě do staré zástavby – je přitom svěží a elegantní. Navíc mají kamna také velké sklo. „To pro nás bylo důležité, protože oheň prostě musí být vidět,“ říkají.
Skive C Haas+Sohn Rukov
Kamna Skive C Haas+Sohn Rukov


Mít kamna, to byl svátek

„Když Marek nainstaloval kamna, byl to svátek,“ směje se Niki. „Seděla jsem na betonu, koukala do ohně a cítila se strašně bohatá. Do domku jsme se přestěhovali na Štědrý den a byly to moje nejkrásnější Vánoce. Na stole jsme měli všechno, co jsme si mohli přát, a navíc už jsme nešlapali ve škváře, ale po rovném betonu. Ale hlavně – bylo nám teplo.“


Oba vzpomínají, že jim kamna hodně pomohla ke krásným a spokojeným svátkům. „Někomu to může připadat přitažené za vlasy, ale to opravdu pochopí jen ten, kdo to sám zkusí a přežije. Byli jsme unavení, zanedbaní, ale šťastní. Od té doby topíme a žijeme si v našem novém domově. Máme před sebou ještě hodně práce, ale ten pocit vybudovat si svůj domov vlastníma rukama, ten už nám nikdo nevezme,“ dodávají.


Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.