Podstávkové domy - Lidová architektura kousek od nás

podstávkové domy
Podstávkové domy
Jestli jste někdy byli v okolí našeho sídla v severních Čechách, možná jste si všimli zvláštních dřevostaveb s typickými oblouky. Jsou to takzvané podstávkové domy.

Kolem Jiřetína pod Jedlovou a Varnsdorfu, kde vyrábíme naše kamna, jsou jich stovky. Některé padly za oběť „kutilství“ svých majitelů, jiné jsou ale zrestaurované s neuvěřitelným citem pro detail. Vznikly již v devatenáctém století. Tehdejší obyvatelé kraje kolem národního parku Českosaské Švýcarsko je stavěli prostě z toho, co bylo po ruce.

Na místě většiny dnešních obcí býval hustý les. Stromy se vykácely a posloužily jako hlavní stavební materiál. Základy se stavěly z pískovce, kterého je v okolních skalách dostatek. Jako spojovací a izolační materiál se používal jíl smíchaný s nařezanou slámou.

Dům měl většinou dvě části. V jižní polovině býval chlév pro hospodářská zvířata, naopak obytná, dřevěná část byla orientovaná na sever. V obytné místnosti se odehrával celý život rodiny. Ve velké světnici s pecí se vařilo, povídalo i spalo.

podstávkové domy
Podstávkové domy


První patro stojí samo

Podstávkové domy dostaly své jméno podle způsobu stavby. První podlaží je totiž samonosné. Takzvanou podstávku tvoří oblouky, které jsou vidět také zvenčí. Ty podepírají první patro. Stěny přízemí jsou v podstatě jen výplní. 

Patro mohlo být buď roubené, to znamená z trámů položených na sebe, nebo hrázděné. V tom případě se konstrukce z trámků vyplnila jílem. Na domě s hrázděným patrem je pak vidět typická černobílá mozaika. Na střechu se původně používaly dřevěné šindele, později se přímo na ně přitloukaly břidlicové tašky, které najdeme na spoustě domů dodnes.

V období mezi světovými válkami se některé domy obkládaly Eternitem se snahou je zateplit. Někteří majitelé své domy také přistavovali. Často v domech bývala menší dílna nebo textilní manufaktura, která fungovala jako dodavatel pro zdejší továrny. Nejkrásnější ale zůstává podstávka v původní podobě s černými stěnami a bílým orámováním oken.

Podstávkové domy
Podstávkové domy



Při rekonstrukci pozor na barvy

I když se většina z nich nachází v chráněné krajinné oblasti, nejsou předpisy pro rekonstrukci podstávkových domů zas tak přísné. Většina z nich nemá oficiálně status chráněné památky. Doporučuje se ale příliš neexperimentovat s barevností stěn a střechy. Černá a tmavě hnědá jsou sázkou na jistotu. Naopak nejhorší je vybrat pro dřevěné trámy stejný odstín jako pro běžnou fasádu. Bílá, béžová nebo starorůžová jsou doslova přešlap. Střecha by pak měla zůstat šedá. Červené pálené tašky se ve zdejším kraji používaly zřídka a podstávková chalupa s rudou střechou působí často kýčovitě.

I když spousta z nich pamatuje ještě Rakousko-Uherskou Monarchii, jsou podstávkové domy překvapivě odolné. Pokud nechali původní majitelé dům dýchat a neinstalovali třeba plastová okna, bývá dřevo v dobrém stavu. Když už jsou s dřevem problémy, často vyžadují výměnu jen spodní trámy, které jsou v kontaktu s pískovcem.

Podstávkové domy
Podstávkové domy

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.