Čtyři způsoby, jak ochránit kamna s výměníkem, když vypnou proud

Někdy se sněhové kalamitě nevyhneme.
Zima spolu přináší mnohá úskalí, kromě nečekaných přívalů sněhu také riziko výpadku proudu. Co dělat v případě, že mám kamna s výměníkem a vypadne proud?

Výpadek proudu je to pro většinu výměníkových kamen problém. Bez proudu nefunguje oběhové čerpadlo, které se stará o cirkulaci vody mezi teplovodním výměníkem a radiátory.

To znamená, že voda v radiátorech stojí a ochlazuje se. Naopak teplota vody ve výměníku se začíná nebezpečně blížit bodu varu.

Bouchne to?

Aby topení fungovalo, musí se voda v soustavě „točit“. Z výměníku putuje horká voda do radiátorů. Z radiátorů se ochlazená voda vrací do výměníku. Na výstupu má mít voda správně teplotu 75 °C. Na vstupu do výměníku (zpátečce) 60 °C.  Voda ve výměníku by se nikdy neměla vařit!

Správně zapojená krbová kamna ale nevybuchnou, i když se teplota přiblíží bodu varu. Soustava zpravidla obsahuje pojistný ventil, který se ve chvíli, kdy začne stoupat teplota a tlak, otevře. Kamna tím sice zachrání, způsobí ale v domě nemalou potopu.

Lepší je mít jeden z ochranných systémů:

1. Samotížný systém

Krbová kamna s výměníkem můžou fungovat i bez oběhového čerpadla. Čím je voda teplejší, tím více postupuje v trubce topení. Při správném zapojení může voda cirkulovat sama bez elektřiny.

+ Jednoduchý a levný systém. Funguje dobře v menších, hlavně přízemních stavbách

- Nefunguje, pokud jsou radiátory níž než kamna, nebo pokud jsou od kamen moc daleko.

2. Vychlazovací smyčka

Je zabudovaná přímo ve výměníku. V případě přehřátí se otevře ventil citlivý na teplo. Do smyčky se začne napouštět voda z vodovodního řadu, která výměník ochladí.

+ Spolehlivě a rychle ochladí výměník

-  Pokud máte vlastní studnu a nejste napojení na vodovod, nebude vychlazovací smyčka fungovat. S výpadkem proudu se totiž vypne i čerpadlo pro vodu ze studny (domácí vodárna, darling). Voda do roztopených kamen nepoteče.



Vychlazovací smyčka

3. Záložní zdroj

Možná máte něco podobného u počítače. Je to vlastně baterie, napojená mezi zásuvkou a oběhovým čerpadlem. Když proud jde, baterie se nabíjí. Když nejde, pohání oběhové čerpadlo proud z baterie.

+ Nemusíte zasahovat do zapojení kamen. Funguje kdekoliv.

- Musíte si pořídit speciální záložní zdroj pro oběhová čerpadla. Se záložním zdrojem k počítači (UPS) nebude čerpadlo správně fungovat. Celé zařízení vyjde asi na 6000 Kč.

4. Automatická regulace primárního vzduchu

Když teplota vody překročí 95 stupňů, zavře speciální klapka přívod vzduchu. Tím se oheň utlumí a teplota sníží.

+ Bývá v základní výbavě kamen. Funguje kdekoliv.

-  Snížení teploty je pomalejší. Ohni přeci jen chvíli trvá, než vyhasne.


Výpadek proudu je pro kamna s výměníkem problém.


Když je nejhůř

Pokud nemáte ani jeden ze systémů, nezbývá, než vzít do ruky kbelík a lopatku. Nikdy se nesnažte oheň v kamnech uhasit vodou. Velký rozdíl teplot může kamna poškodit. Třeba ta litinová by rovnou praskla.

Rozpálené palivo musí z kamen ven. Zkuste z ohniště opatrně vyndat co nejvíce žhavého dřeva. Pomůže také, když vynesete horký popel. Otevřete na chvíli okno a dvířka kamen, výměník se začne pomalu ochlazovat.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.