Šest ničitelů kamen


Krbová kamna fungují správně jen se správnou údržbou. Vyhněte se následujícím věcem a krbovky vám budou spolehlivě sloužit dlouhé roky.

  1. Nedostatečný tah komína:

Příčinou bývá příliš velký či naopak malý průměr komína spolu s malou účinnou výškou. V kamnech se hromadí spaliny, které můžou pronikat i do místnosti.  

Obecná poučka říká, že komín by měl mít účinnou výšku alespoň pět metrů. Účinná výška je vzdálenost mezi napojením kouřovodu a horní hranou komína nad střechou. Zjednodušeně můžeme říci, že do účinné výšky lze počítat jen cestu, kterou spaliny z kamen opravdu projdou. Délka komína pod napojením kouřovodu se do ní naopak nezapočítává.

Průduch komína musí mít vždy alespoň takový průměr, jako má kouřovod, který se ke komínu připojuje. Navíc je potřeba kamna vždy napojit do komína nejkratší možnou cestou. Maximální povolená délka kouřovodu je 1,5m.


  1. Nečištění výměníku

Podle modelu kamen s výměníkem můžeme čištění rozdělit na dva druhy. U prvního se trubky výměníku čistí pomocí ocelové štětky. Druhý, o dost pohodlnější způsob, je čištění pomocí táhla a stírací lišty. Kamna vybavená stírací lištou jsou označena tímto symbolem. 

Výměník doporučujeme čistit nejméně dvakrát za topnou sezónu. Nejlepší je zkontrolovat čistotu výměníku pokaždé, když je třeba vyprázdnit popelník.

Čištění výměníku pomocí štětky
Čištění výměníku stírací lištou - patentovaná technologie


  1. Dehtování výměníku

Tady je problém v chybně nastavené provozní teplotě vody u výměníku. Tepelný spád musí být 75/60°C. Pokud jsou teploty nižší, dochází k dehtování a zanášení výměníku.

Doporučujeme instalovat trojcestný ventil (min. 55 °C) nebo dotykový termostat. Ten zajistí, aby čerpadlo spínalo v požadované teplotě.

  1. Moc výkonná kamna pro danou místnost

Výkon kamen se nevyplácí podceňovat. Dnešní domy mají o mnoho menší tepelné ztráty než před deseti lety. Tam, kde byl dříve potřeba velký krb, dnes často stačí menší krbová kamna (s menším výkonem).

Bohužel jediným řešením je vybrat jiná kamna. Abyste předešli problémům, vždy doporučujeme poradit se při výběru kamen se zkušeným kamnářem nebo topenářem.

  1. Přetápění kamen

Opak předchozí situace. Kamna mají pro zvolený prostor příliš malý výkon a přetěžují se. Následkem jsou trhliny a deformace jejich tělesa.

I tady je třeba kamna vyměnit za jiná. Vybírat kamna jen podle designu se opravdu nevyplatí.


  1. Poškození laku čističem skla:

Je to vlastně spojení všech předchozích faktorů. Kvůli špatnému tahu komína, špatně nastaveným spádovým teplotám, nebo třeba i topení příliš vlhkým dřevem časem zčerná sklo dvířek. Většina lidí začne na sklo klidně každý týden stříkat čistič.

Ten je ale na bázi saponátu, takže dokáže při příliš častém používání poničit lak kamen.
Pokud k tomu ještě čistič nateče do těsnící šňůry, dá se očekávat vyšší investice. 

Šňůra totiž působením čističe ztvrdne, sklo tak nemůže vyrovnávat změny teplot a brzy praskne. Našim zákazníkům doporučujeme používat spíše gelové čističe. Ty jsou k těsnící šňůře o poznání šetrnější a dají se přesněji dávkovat.


Čistič skla

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.