Můj Styl Můj HAAS III. – na návštěvě v Doksech

Pohled na kraj okolo Doks z hradu Bezděz

 Již od počátku dvacátého století jsou Doksy jedním z nejkrásnějších a nejvyhledávanějších rekreačních míst v Čechách. Jejich poloha na břehu Máchova jezera, v srdci Máchova kraje z nich dělají ideální lokalitu nejen pro dovolené, ale i jako trvalé útočiště před ruchem nepříliš vzdáleného velkoměsta. Historické jádro Doks se může pyšnit několika zachovalými roubenými stavbami. Okolní čtvrti zdobí nemálo architektonických skvostů z doby první republiky.

Takový je i příběh vilky na předměstí, kterou jsme v létě navštívili s naším seriálem Můj Styl Můj HAAS. Majitelé, manželé Michálkovi ji postupně rekonstruují a upravují, aby vyhovovala moderním standardům bydlení.


Původní architektonický návrh vilky

Architekt musel zasáhnout do dispozice především v přízemí. Došlo na vybourání několika příček.  V nově vzniklé obytné kuchyni je dostatek místa na stylovou linku, posezení i houpací křeslo. Michálkovi si dávají záležet a konzultují úpravy interiéru s návrhářkou. Rukopis profesionála je vidět hned za dveřmi. Na výsledek je opravdu radost pohledět.

Bílé stěny dávají prostoru vzdušnost a nechávají vyniknout podmanivým detailům dřevěné podlahy i původním dveřím se zárubněmi, které majitelé pečlivě opravovali a natírali celé jedno léto.


Kamna Treviso
„Tohle okno ještě vybouráme, místo něj přijde velké francouzské. To abychom mohli volně chodit na terasu a snídat pod naší švestkou,“ svěřuje se paní Michálková. Vedle na stole voní koláč a ve džbánku z foukaného skla na nás čeká domácí limonáda. Majitelům se podařilo v archivu stavebního úřadu objevit původní plány vilky z roku 1929. Jejich kopie teď visí zarámovaná nad pohovkou.


Skvěle sladěno
 Atmosféru poklidného bydlení dokreslují krbová kamna Treviso v barvě slonové kosti. „Při výběru jsme kladli důraz na to, aby kamna zapadla do interiéru jak barvou, tak i designem. S výsledkem jsme nadmíru spokojeni. Když se v létě netopí, stojí na nich džbány s květinami.“ svěřují se nám Michálkovi. Kachlové obložení kamen krásně ladí s krémovou barvou kuchyňské linky. Kamna jsou usazená na podkladovém skle, které dává vyniknout původní dřevěné podlaze. Díky tomu jakoby plují nad podlahou. Pozornost k detailu je vidět i na sladění kličky dvířek s mosazným kováním dveří.




„Dům byl postaven ve třicátých letech, má proto poměrně silné zdi. V létě sice příjemně chladí, ale jakmile začně být na večer trochu pošmourno, je potřeba přitápět. Když přijedeme třeba během ledna, hned upalujeme ke kamnům zatopit. Během pár minut se rozline příjemné teplo. Poslouchat praskání dřeva je tak příjemné a uklidňující, viď Bene,“ libuje si paní Michálková a hladí krásného britského kocouřího elegána na klíně. „Tenhle uličník se nesmírně rád vyvaluje před kamny a spokojeně přede tak, že je to slyšet až na chodbu.“




Citlivě rekonstruovat vilku v husté předměstské zástavbě je náročný úkol i pro zkušené architekty a stavitele.  Tady se ale vše daří a je radost sledovat, jak vilka postupně vzkvétá zpět do své bývalé krásy. Přejeme Michálkovým mnoho štěstí a jsme si jisti, že tohle není naše poslední návstěva.

Topíte i vy v kamnech HAAS+SOHN? Pozvěte nás k sobě domů a podělte se s námi o váš styl.

A nebo můžete rovnou se svými kamny soutěžit o plnou dodávku dřeva na celou zimu. Více informací k soutěži najdete na našem webu haassohn-rukov.cz


Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.