Nedělní chvíle plné Vánoc


První adventní neděle je pro mnohé z nás signál, že nastává měsíc plný spěchu a stresu. V práci se toho hromadí více než obvykle, nemáme tušení co koupit svým přátelům a rodině pod stromeček, nestíháme péct cukroví. Vánoce jako svátky klidu a míru vnímá už málokdo. A jsou to právě neděle, které nám mohou vnést do každoročního shonu nejvíce pohody a vánoční atmosféry. Stačí jen udělat si odpoledne chvíli pro sebe nebo pro své nejbližší, uvařit si horký čaj a zapálit svíčku na adventním věnci.

Ať už si věnec koupíte nebo vyrobíte, rozhodně by na něm neměly chybět zelené větvičky, které krásně provoní domov.

Klasicky se používá chvojí či nastříhaná tůje na základ, dozdobený může být šiškami, jeřabinami i sušenými plátky jablek nebo pomerančů.





Letošní Vánoce jsou ve znamení jiskřivých odlesků a metalických odstínů. Věnec můžeme na závěr postříkat barevným lakem se zlatým, měděným nebo stříbrným efektem.





Jestli máte rádi jednoduché věci nebo trávíte svátky na chatě, stačí vyrazit do lesa a posbírat pár modřínových větviček, svinout do kruhu a doprostřed umístit čtyři svíčky.






Důležité jsou čtyři svíčky, jedna pro každou adventní neděli. Někdo přidává i svíčku pátou, tzv. Kristovu svíčku, která se zapaluje na Štědrý den a na Boží hod vánoční.

Barva svíček se dnes často vybírá tak, aby se hodila do interiéru. Pokud chcete zůstat věrni tradicím, ideální je zvolit tři fialové svíčky a jednu růžovou. Fialová je totiž barvou pokání a čekání, zatímco růžová barva nám říká “radujte se” a připadá na třetí adventní neděli. Proti tradicím nepůjdete, ani když zvolíte červenou nebo modrou. Ostatní barvy už jsou spíše designovou záležitostí. A nezapomeňte také na to, že svíčky se mají podle tradice zapalovat proti směru hodinových ručiček.

Každá ze svíček má nejen své jméno, ale variant pojmenování je hned několik. Nejsnáze zapamatovatelná jsou jména Mír, Naděje, Přátelství a Láska. A o tom by měly být nejen Vánoce, ale i celý zbytek roku.

Tak se zachumlejte a najděte si své nejlepší Prima chvíle.

Další inspiraci pro váš adventní věnec i výzdobu najdete na našem Pinterestu.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.