Krása je v nedokonalosti. Objevte s námi styl Wabi-sabi




Každý rok světem interiérového designu hýbe jeden ústřední motiv. Vloni to byla nálada dánského „hygge“. Mnoho z nás objevovalo ikony skandinávského designu, lenošilo na pohovce a nakupovalo svíčky po balících. Letos je vše „wabi-sabi“.

„Hygge“ znamenalo pohodlí ve skandinávském stylu. Podstata „wabi-sabi“ je v hledání prosté a nedokonalé krásy.

„Wabi-sabi“ (侘寂) má původ v japonském vnímání estetiky a životních hodnot. Zahrnuje v sobě princip přijímání nedokonalostí a vnitřní krásy, jak v nás samých, tak ve věcech okolo nás.







Znamená návrat k základním věcem a tvarům, které tu byly dlouho před naší moderní dobou. V čase technologií a jednorázových výrobků je čím dál složitější zůstat sám sebou. Komu život v rychlé stopě nevyhovuje, obrací se k opaku, k trvalým věcem a hodnotám. V interiéru v duchu „wabi-sabi“ najdete nehotové, nahrubo opracované materiály a zdravý binec. Je opravdový a nedokonalý, přesně jako život.







Je škoda vyhazovat věci jen proto, že jsou staré. Nebo renovovat „Thonetku“ z bazaru tím, že jí někdo přetře pastelovou barvou a seberete jí charakter. Věci s přirozenou patinou dodají každému interiéru atmosféru a nový rozměr. Zároveň připomínají, že i život není stále jako ze škatulky, přímočarý a naleštěný.

„Wabi-sabi“ pracuje s materiály a doplňky, kterým stáří dodalo duši. Tu totiž sériově, na pásu, vyrobit nelze. Tvary jsou jednoduché, přímočaré a funkční.







Prim hrají tóny zemitých barev a textury přírodních materiálů: dřeva, betonu, lnu, keramiky nebo břidlice. Nepřeplněné interiéry zdobí stopy pomíjivé krásy, jako suché květy nebo v zimě vykvetlé větve keřů.

Zkuste pro jednou nevyhodit staré štokrle z chalupy a nechat si na poličce oblíbený i když naťuklý hrneček. Jejich krása spočívá právě v tom, že se v nich zrcadlí každodenní život.







A co „wabi-sabi“ Vánoce? Zabalte dárky do jednoduchého přírodního balicího papíru. Ozdobte je snítkou jehličnanu nebo jmelí a položte pod stromeček se slaměnými ozdobami. Inspiraci k wabi-sabi bydlení a balení dárků najdete na našem Pintertestu.



Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.