Topení na chatě – jak nezničit kamna víkendovým používáním



Jsme národem chalupářů. V pátek po práci vyrážíme na venkov s cílem utéci alespoň na dva dny městskému stresu. Než si začneme užívat víkendovou pohodu, je často třeba zatopit.

V zimě může teplota v chatě klesnout i pod 10 stupňů. Dostat rtuť teploměru alespoň o něco výš trvá často několik hodin. Nejhorší je to ve zděných stavbách, kde se nejprve ohřívají zdi, až poté vzduch uvnitř domu. Roubenky jsou na tom o něco lépe. Do dřevěných stěn se teplo neukládá, kamna tak začínají ohřívat místnost dříve. Zatápění v promrzlé chatě znamená pro všechny materiály velký tepelný šok. Dali jsme dohromady několik rad, jak kamnům při „chalupářském“ provozu neublížit.

Peletová kamna řady HPS můžete ovládat i mobilním telefonem. Ještě, než dojedete na chatu mohou kamna sama začít topit.

Peletová kamna řady HPS můžete ovládat i mobilním telefonem. Ještě, než dojedete na chatu mohou kamna sama začít topit.


Než škrtnete zápalkou

Zkuste si zažít malý rituál. Když dorazíte na chatu, podívejte se nejprve, jestli kamna nemají prasklé sklo. Vyplatí se zkontrolovat i vnitřní obložení. Praskliny v šamotu v zásadě ničemu nevadí, pokud ale cihla chybí úplně, zkrátka pokud si zevnitř můžete sáhnout na těleso kamen, určitě se vyplatí šamot vyměnit. Jinak riskujete propálení pláště.

U krbových kamen s výměníkem se vyplatí prověřit, jestli ze soustavy neuniká voda. To se projeví i na poklesu tlaku. Ten by správně měl být mezi 1-1,5 atm.

Náhradní šamotky můžete mít připravené v záloze. Ke všem krbovým kamnům HAAS+SOHN je lze koupit přes e-shop náhradních dílů. Výměnu zvládnete sami.

Hlavně pomalu

Když nalijete do vychlazené sklenice horký čaj, sklenice praskne. Stejné je to i u kamen. Ani nejlepší materiál nemůže dlouho odolávat velkým změnám teplot, proto je potřeba zatápět pomalu.

Na rošt položíme třísky, na to větší polínka asi o průměru 3-5 cm, navrch pak větší kusy dřeva. Místo novin je ideální použít tuhý nebo gelový podpalovač, který hoří delší dobu a nevytvoří v kamnech zbytečně moc popela.

U kamen bez systému Easy Control je dobré otevřít primární přívod vzduchu (spodní regulátor) nejprve ze dvou třetin. Asi po deseti minutách, až se dřevo rozhoří, můžete otevřít přívod naplno. U Easy Controlu stačí nastavit polohu „Start“.

Po dvaceti minutách by již kamna měla mít provozní teplotu a je na čase přesunout regulátor Easy Controlu do polohy „Topení“. U kamen bez Easy Controlu uzavřeme primární přívod vzduchu a další hoření regulujeme sekundárním přívodem.

Kamna s výměníkem by po rozhoření měla ohřát vodu v soustavě alespoň na 75 stupňů (tzv. teplota vody na výstupu).

Systém Easy Control u modelu Skive

Než se vydáte domů

Také pokles teploty by měl být pozvolný. Než v neděli sednete do auta, ujistěte se, jestli palivo v kamnech opravdu dohořelo. V ohništi, ani v popelníku by neměly být vidět žhavé uhlíky. U výměníkových kamen musí teplota v soustavě klesnout alespoň na 40 stupňů. Vychladnutí kamen bohužel nelze nijak urychlit, proto je dobré si topení již během neděle naplánovat. Pokud kolem poledne otevřete přívody vzduchu na maximum, budou kamna již kolem třetí hodiny odpoledne spolehlivě vychladlá a vy se můžete bez obav vydat domů.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.