Na výletě v Salzburgu. Co jezdíme řešit do Rakouska a proč se jmenujeme HAAS+SOHN Rukov?

Salzburg
Do kraje kolem Salzburgu jezdíme často. Nevozíme si s sebou ale lyže. Auto máme často plné různých prototypů a výkresů, hlavy plné nápadů. Proč?

Začátky v 19. století 

Kamna se značkou HAAS + SOHN jsou na světě od roku 1854. Všechno odstartovali dva němečtí obchodníci. Wilhelm Ernst Haas senior a Wilhelm Ernst Haas junior. V roce 1854 koupili otec a syn slévárnu. Podnikání se jim daří, po chvíli opouštějí továrnu ve městě Neuhoffnungshütten první krbová kamna. 

Reklamní jízda firmy HAAS+SOHN na jezdeckých soutěžích


Výroba fungovala až do smrti mladšího ze zakladatelů. Dědicové o rodinný majetek nejevili zájem, a tak se po letech s novým investorem sídlo firmy přesouvá do Rakouska.

Devadesátky v severních Čechách 


O několik stovek kilometrů dál dostávají v roce 1992 haly státního podniku Rukov naději na nový život. Vyrábělo se tady všechno, doslova od plotýnkového vařiče po kotle. Ing. Václav Cintl, pro nás zkrátka pan ředitel a otec zakladatel, se rozhodl vsadit na jednu kartu. Z Rakouska jsme přebrali zkušenosti s moderními technologiemi a design, přidali šikovné lidi a chuť dělat věci jinak.



Ke kolegům z Rakouska dodnes jezdíme. V Puchu kousek od Salzburgu sídlí naše centrála a také vývojové středisko zaměřené na peletová kamna. Společně vymýšlíme, jak udělat kamna, která se budou lidem dobře ovládat a budou fungovat i v moderních domech. Hrajeme si s tvary, bezpečnostními funkcemi, řešíme těsnost dvířek a vypijeme hektolitry kávy.

Zámek Mirabell


Po práci do města 

Služebka ale není jenom o práci. Sepsali jsme místa, kam se po práci vždy rádi vracíme.

Jestli jste v Salzburgu poprvé, rozhodně musíte navštívit zámek Mirabell a jeho zahrady. V letních měsících můžete zažít i koncerty v jeho sále.

Hohensalzburg


Druhou dominantou je pevnost Hohensalzburg nad městem. V 16. století tu byl doživotně uvězněn kníže – arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau. Říká se, že sousední zámek Mirabell nechal postavit pro svou milou, aby ji z okna mohl vídat. Láska jako trám, viďte.


Co nevynechat historickém centru? 

Určitě rodný dům W. A. Mozarta, který se nachází na obchodní třídě Getreidegasse. Ona je to tedy spíše ulička s luxusními obchody 😊.

Mozartův rodný dům


Po davech turistů to chce trochu klidu. Kávu a něco sladkého můžete ochutnat třeba v Café Tomaselli na náměstí Residenzplatz.


Salzburg má co nabídnout i dětem. Taková jízda lanovkou na Mönchsberg do pevnosti Hohenalzburg bude určitě hit. Akorát je to málo muziky za hodně peněz. Nahoře budete asi za minutu. Zvídavé děti bude bavit muzeum přírody a vědy (Haus der Natur). Najdete tu všechno – od podmořského světa přes dobu ledovou až po pokusy.




A co na Salzburgu milují místní? „Je to kus roviny uprostřed hor a jezer, přesto je to město. Můžete tu studovat, koupíte tu luxusní kabelku. Stačí ale sednout do auta a za hodinku už uháníte po sjezdovce. Ačkoliv je život v Salzburgu drahý, neměnila bych. Je snadné se tady cítit doma."

Naše kolegyně a salzburgská patriotka Sofie

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.