Hygge – fenomén žití i bydlení

Asi všichni kdo sledují a čtou blogy o bydlení nebo lifestyle v poslední době narazili na výraz hygge. Je to skandinávský, respektivě dánský styl žití a bydlení, kde hlavní roli hraje pocit útulna, potěšení a spokojenosti, sdílení s přáteli, užívání si malých i velkých radostí.


Současná uspěchaná doba klade velké nároky nejen na naši fyzickou ale i psychickou kondici. Jsme neustále pod stresem, doma, v zaměstnání, ve škole. Čas se neúprosně žene, termíny nečekají a starostí přibývá. Každý z nás s tím bojuje jinak. V chladné Skandinávii, kde jsou zimní noci obzvláště dlouhé, se proti stresu a splínu vybavili právě hygge.


Co to ale přesně je? Hygge je chvíle klidu, kdy si můžeme vydechnout a užít si dobré jídlo, posezení s přáteli, hrnek horkého kakaa na gauči, hřejivé paprsky babího léta nebo koupel při svíčkách.
Že to už děláte a znáte? Jistě, je to každá prima chvíle, kterou si užíváte. Každé potěšení které vám zpříjemní stereotyp nebo neoblíbenou aktivitu, pomůže si odpočinout a relaxovat. Podzimní a zimní období je pro hygge přímo jako stvořené. Praskající oheň v krbu, nohy zachumlané do teplé deky a k tomu kniha nebo oblíbený film. Na trable z práce nebo na kvítka lumpačící v dětském pokoji se pak zapomene lépe.


Prima chvíle můžete vychutnávat o samotě i s přáteli. Dodržujte pravidlo neustále si dělat radost. Dobrý ženšenový čaj v novém velkém hrníčku vám zpříjemní nekonečné hodiny za počítačem. Večeře s přáteli nemusí mít deset chodů. Stačí udělat kanapky nebo finger food a zapálit k tomu svíčky. Důležitější je zábava a společné chvíle. Už asi chápete co je to hygge jako životní styl. 


A jak bydlet hygge? Na podzim a zimu je to snadné. Spousty svíček, teplé huňaté deky na pohovce, pletené ponožky a velké hrnky horkého čaje nebo čokolády.

Naše tipy:
Zastavte se v knihkupectví a ohlédněte se po nové knize. Kdo má radši čtečky má to ještě snadnější.

Při další návštěvě obchodu přidejte novou měkkou deku (když vyberete šedou nebo neutrální krémovou barvu, bude ladit ke každému interiéru).

Vytáhněte ze spodního šuplíku teplé vlněné ponožky. Pokud je nemáte, na webu se dají se sehnat ty pravé, babičkami pletené.

Udělějte si radost květinou nebo velkým hrníčkem na čaj nebo kakao.

A žádném podzimním nebo zimním seznamu nesmí chybět praskající oheň.

Zapalte si oheň v krbovkách nebo krbu. Sálavé teplo a mihotavé světlo plamenů vás uvede do klidu a pohody.


Na našem Pinterestu pro vás máme další inspiraci jak si přinést trochu severského útulna a prima chvíle i vám domů.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.