Můj Styl Můj HAAS IV. - na návštěvě v Dalešicích

Kamna Nivala v Dalešicích


Ačkoliv je Jablonecko známé hlavně bižuterií, při návštěvě v Dalešicích jsme zavzpomínali na ševcovský verpánek. Jeden býval v domku na samotě u lesa, kde se narodil pan Jirka. V původní roubence, ze které dnes zbyly už jen základy, míval jeho děda ševcovskou dílnu.


Původní roubenka


Alenka a Jirka, žili léta v panelovém domě a jezdívali sem jen na víkendy. Jirka je ale vášnivý myslivec, a tak to oba manžele táhlo blíže k přírodě. Věděli, že se sem na důchod přestěhují. Dům prošel různými fázemi dostavby a rekonstrukci. Při té poslední došlo i na výměnu kamen.


Kamna stojící v rohu kuchyně vytápí celý rok již několikátou zimu za sebou.


Roky služby zanechaly patinu


Bývala tu velká kamna s výměníkem. Těm ale scházel výkon. “Na víkendové topení to stačilo, i když znáte to, nejvíc tepla bylo v neděli, kdy už se jelo domu,” vzpomíná pan Jirka.

„Na každodenní provoz ale nevyhovující, pořád tu byla zima. Zvažovali jsme repasi výměníku, ale technicky to nebylo možné, ” dodává Jirka.

„Původně jsme chtěli kachlová kamna. Líbila se nám, ale výkonově by nestačila. Tak jsme vsadili na klasiku – Nivalu s výměníkem. A dobře jsme udělali,“ pochvaluje si paní Alenka.



Plný dřevník je nezbytností


Pan Jirka se o kamna pečlivě stará.


Zatímco nám připravuje svůj domácí pečený čaj, my fotíme a nahříváme se u kamen. Lepší, než televize. A čaj chutnal báječně. Je to mix bylinek a lesních plodu, co roste paní Alence na zahradě, hned za domem.




Topíte i vy v kamnech HAAS+SOHN? Pozvěte nás k sobě domů a podělte se s námi o váš styl.



Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.