Osahat praskliny a vysát popel. Zazimování krbových kamen v pěti bodech.


Jaro už se hlásí o slovo a topná sezóna pomalu končí. Sepsali jsme pár tipů, jak udržet kamna v kondici. Stačí k tomu smetáček, kartáč a hodina času.

1. Vyzdívka

Zkuste nakouknout do ohniště. Pokud vidíte někde prasklou vyzdívku, je třeba zjistit, jak pevně šamotka nebo vermiculit v ohništi drží. Po delším používání to uvnitř kamen nikdy nevypadá kdejak krásně a menší trhliny a nerovnosti ničemu nevadí. Vyzdívka ale nesmí vypadnout úplně. Potom už oheň opaluje kovové těleso a hrozí, že ho časem propálí.

2. Měkké těsnění

Těsnící šňůra kolem skla dvířek časem tvrdne. Může za to hlavně čistič skla, který se smíchá se sazemi a zaschne. Sklo přilehlé na tvrdé těsnění nemůže vyrovnávat rozdíly teplot a po čase praskne. Pro klid na duši se vyplatí přetěsnit kamna právě na jaře. Sklo totiž rádo praská v tu nejméně vhodnou dobu.

3. Čistit a zase čistit

Zní to jako otřepaná fráze, ale až 70 % problémů s kamny je způsobeno nesprávným čištěním. Přitom dnes existuje spousta vychytávek, díky kterým nemusíte po zazimování krbových kamen vypadat jako kominíci.

Nepostradatelný je vysavač na popel. Kdo ho někdy zkusil, určitě potvrdí, že smetáček s lopatkou ke správnému vyčištění často nestačí. Vysavačem zvládnete většinu záhybů a doma zůstane relativně čisto. Kamna bez výměníku zvládnete za 5 minut. Vyčistit krbová kamna s výměníkem bývá o něco složitější, existují totiž dva druhy výměníků:

Ten první, klasický, připomíná varhany. Trubky směřují do ohniště vertikálně. Nezbývá než vzít kominický kartáč a každou z trubek prošťouchat. Vaše lokty nejspíš nezůstanou čisté, jednou za rok to ale jde zvládnout.
Čištění výměníku 1


Druhou možností je naše unikátní čištění výměníku. Výměník sedí nad ohništěm horizontálně a na jeho trubkách je nasunutá stírací lišta. Stačí našroubovat táhlo a šoupat lištu po výměníku, dokud nečistoty neopadají. Drhnutí lišty o výměník sice může způsobovat husí kůži. Podlaze a záclonám ale zůstane i po čištění „krbovek“ jejich původní barva. Výměník lze totiž vyčistit i se zavřenými dvířky a nečistoty sebrat, až se oblak popela usadí.
Čištění výměníku 2


Kdo dočistil kamna, měl by nechat prověřit komín. Revize je povinná dvakrát ročně a zvládne ji každý kominík. Cena je okolo 300 korun.

4. Jak na pelety

Všechno, a ještě něco navíc platí pro čištění peletových kamen. Peletová kamna předávají vzduch do místnosti buď ventilátorem, nebo teplovzdušným výměníkem. V HAAS+SOHN Rukov používáme druhé řešení. Výměník je oproti „větráku“ až neuvěřitelně tichý, má to ale přeci jen jeden háček. Jak celou zimu filtruje vzduch, po čase se v něm usadí vrstva prachu. Stačí sundat kryty a vysát prach z čistících otvorů. Těch pár minut za komfort určitě stojí.
Čištění peletových kamen

5. Voda

Poslední doporučení se týká tzv. otopné soustavy. Zkrátka výměníku a radiátorů napuštěných vodou. Tady je to prosté, nechte vše tak, jak to je. Opravdu, není třeba přes léto ani vypouštět vodu, ani se starat o její tlak. Dotlakování soustavy stačí nechat na podzim.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.