Ponořením do vody i vlhkoměrem. Jak poznat dobré dřevo a pelety?

Ať už máte klasické krbovky, nebo peletová kamna to, čím topíte, má zásadní vliv na jejich životnost i na účinnost spalování. Obecně jde o to přikládat do kamen co nejvíce čisté dřevní celulózy. Naopak do ohně by se mělo dostat co nejméně prachu, kůry, vody a pryskyřice.

Tvrdé a dva roky sušené

Když nepočítáme třísky na zátop, je v krbových kamnech nejlepší topit tvrdým dřevem. Skvěle se hodí buk, dub, nebo bříza. Samozřejmě lze občas přiložit i měkčí dřeviny, třeba smrk. Podmínkou je, aby měla polena maximální vlhkost 20 %. Vlhčí dřevo zanáší kamna dehtem. Ten je, hlavně pro kamna s výměníkem, doslova pohromou. Dehet totiž na rozdíl od popela velmi rychle tuhne a vytváří okolo trubek výměníku černou, špatně odstranitelnou vrstvu.
Ideální vlhkost má dřevo po dvou letech skladování. Čím je dřevo tvrdší, tím déle je třeba ho sušit. Někteří dodavatelé nabízejí již vysušené dřevo připravené k použití. Tady platí: důvěřuj, ale prověřuj. O skutečné vlhkosti dřeva se můžete přesvědčit pomocí vlhkoměru.
Stačí klasický vlhkoměr, který používají stavaři. Funguje na bázi elektrického odporu. Čím více je dřevo mokré, tím více vede elektrický proud. Koupíte ho za cenu kolem tisícikoruny a pokud neplánujete stavět dřevník, nebo zkrátka jen nemáte čas se o dřevo starat, určitě se vám bude hodit.

Větší poleno není vždy výhra

Do větších kamen se logicky vejdou větší kusy dřeva. Nevyplatí se ale topit příliš velkými poleny. Vhodná délka je 33 cm, průměr pak maximálně 10 cm. Rozměrnější kusy dřeva už většinou neshoří celé, protože v ohništi není pro jejich spálení dostatek kyslíku. Menší polena, hlavně z měkčího dřeva zase znamenají častější přikládání a větší zanášení popelem.

U pelet pozor na obsah dřeva

Dřevěné pelety bohužel nemusí obsahovat jen dřevo. Kvůli snížení nákladů do nich někteří výrobci přimíchávají uhelný prach, slámu, nebo kůru. Horší pelety mají slabší výhřevnost a kamna díky nim více kouří. Nekvalitní pelety mohou být také příliš měkké a zanášet šnekový dopravník, který dávkuje pelety do hořáku.
Dobré pelety poznáte už pohledem. Kvalitní pelety jsou světlé. Na obalu pak hledejte označení A1. V obchodě se hodí pytel s peletami otočit. Pokud je vespod pytle velká vrstva prachu nebo rozlámaných pelet, raději se poohlédněte po jiné značce.

Pro všechna naše peletová kamna je třeba používat pelety o rozměru 6 mm, větší pelety by se mohly v kamnech zaseknout.

Kvalitu pelet můžete ověřit také jednoduchým testem:



Vložte hrst pelet do sklenice s vodou, do jedné minuty by pelety neměly plavat ani se rozpadat. Pokud ano, je v nich málo dřeva, nebo jsou špatně slisované. Opět se vyplatí takové pelety nekupovat.

Instagram

Výlety

Copyright © Prima Chvíle.